Telefon: +40 723.361.107. E-mail: office@electricalc.ro

Termoviziune - Explicarea termenilor FOV, IFOV, IFOV measurement

FOV, IFOV și IFOV measurement sunt câteva acronime importante pe care le-am văzut cu toții în fișele tehnice ale camerelor de termoviziune. Cunoașterea acestora este foarte importantă pentru că descriu specificații de performanță foarte importante ale camerei de termoviziune și este important să înțelegem nu numai ce înseamnă acestea, dar și impactul pe care îl vor avea asupra utilizării zilnice a camerei de termoviziune.

FOV (Field of View) sau Câmpul de vizualizare, este cea mai mare zonă pe care obiectivul camerei de termoviziune o poate vedea la o anumită distanță. 

În general FOV este este descris în grade. Aceste "grade" sunt unități de măsură unghiulară, care nu trebuie confundate cu gradele de măsurare a temperaturii. În esență este ca un dreptunghi care se extinde din centrul obiectivului camerei de termoviziune spre exterior. Cu cât priviți mai departe, cu atât mai mare devine dreptunghiul. 

Ne putem lua ca exemplu pentru a înţelege mai bine câmpul vizual pe care îl avem prin parbriz atunci când conducem mașina. Acest câmp vizual este delimitat de partea superioară a parbrizului până la partea de jos și de la stânga la dreapta.

IFOV (Instantaneous Field of View) în traducere câmp vizual instantaneu, cunoscut și sub numele de Spatial Resolution, este cel mai mic detaliu din cadrul FOV care poate fi detectat sau văzut de la o distanță stabilită. 

Ce inseamna asta? Aceasta înseamnă că, la o anumită distanță, este posibil să nu puteți vedea anumite mici detalii dacă rezoluția spațială a camerei dvs, nu este suficient de bună. 

Pentru a continua analogia de mai înainte, gândiți-vă la IFOV ca la capacitatea de a vedea prin parbrizul mașinii un semn de circulaţie pe marginea drumului în depărtare. Puteți vedea că este un semn de circulaţie, dar este foarte posibil să nu vă daţi seama ce este decât atunci când îl veţi recunoaște de la o distanţă convenabilă.

Exemplu de măsurare a temperaturii pe un obiect

Caz real
Obiectul măsurat acoperă numai o parte a pixelului detectorului camerei de termoviziune. În consecință, temperatura măsurată nu este temperatura reală a suprafeţei.
Camera de termoviziune va calcula şi va afişa numai media celor două valori.
 
Cazul ideal
Obiectul măsurat acoperă complet un pixel întreg al detectorului camerei de termoviziune. Temperatura măsurată este foarte apropiată de temperatura reală a obiectului măsurat.
 

Regula generală
IFOV measurement = 3 x IFOV
Numai dacă un obiect este de trei ori mai mare decât dimensiunea celui mai mic obiect vizibil, atunci pixelul detectorului termografic este complet acoperit. În acest pixel, temperatura reală a obiectului măsurat este detectată ca fiind cea reală.

 

 

IFOV measurement - însemnă măsurarea instantanee a câmpului vizual. IFOV measurement este cunoscut și sub numele de rezoluție de măsurare și reprezintă cel mai mic detaliu pe care îl puteți obține cu o măsurare precisă a temperaturii de la o anumită distanță. 

Revenind la analogia noastră, pun următoarea întrebare: Când vedeți un semn de circulaţie în depărtare și nu îl puteți citi, ce faceți?  Răspunsul este evident: Fie vă apropiați mai mult, fie folosiți un anumit tip de dispozitiv optic, cum ar fi un binoclu, pentru a "aduce mai aproape" respectivul indicator.

Același lucru este valabil și în termoviziune. Presupunând că nu aveți ”puterea” de a măsura cât mai exact temperatura, de obicei trebuie să vă apropiaţi de obiect fizic sau optic.

Măsurarea IFOV sau rezoluția de măsurare este specificată de obicei în milliradiani și este adesea de două până la trei ori mai mare decât rezoluția spațială specificată.

Următoarea întrebare vine natural:
Ce impact au toate acestea asupra funcționării zilnice a camerei de termoviziune și a lucrărilor de inspecție termografică? 

Aceasta înseamnă că trebuie să înțelegem capacitățile tehnice ale camerei noastre de termoviziune și să o putem astfel folosi în limitele sale fizice și optice pentru a obține măsurători de temperatură cât mai precise.

Dacă echipamentul sau instalaţia pe care ar trebui să o inspectam nu se află în câmpul vizual, atunci va trebui să ne apropiem pentru a putea vedea. 

Dacă suntem prea departe pentru a face distincţie între diferite conductoare de alimentare ale unui circuit electric, atunci probabil suntem în afara rezoluției spațiale a camerei de termoviziune. Și dacă abia putem vedea conductoarele de alimentare individuale, cel mai probabil nu vom putea obține o măsurare rezonabilă a temperaturii deoarece suntem în afara rezoluției de măsurare.

Camerele de termoviziune pot avea adesea nevoie de diferite tipuri lentile opționale, care vă vor permite să modificați câmpul vizual, rezoluția spațială și rezoluția măsurătorilor.   

Aceste obiective vă aduc "optic mai aproape", dar în general duc la îngustarea câmpului de vizualizare. Lentilele cu unghi larg, pe de altă parte, oferă un câmp de vedere mult mai amplu, obţinând o imagine de ansamblu.

Știind ce tipuri de lentile sunt cele mai bune pentru aplicații specifice, vom economisi timp și vom obţine imagini mai bune în infraroșu pentru analiză și raportare.

Voteaza:
1
Termoviziunea şi scanarea termografică a faţadelor...
Termoviziunea în determinarea temperaturii de func...
FOLLOW US
CONTACT
Tel: 0723.361.107
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Toate drepturile rezervate ALC ELECTRICAL TESTING S.R.L. Copyrights 2018
Proiect implementat de PACT-TECH